Crkva Sveta Tri Kralja

Kao jedan od najljepših prizora na putu od Svetog Ivana Zeline prema Varaždinu izdvaja se pogled na baroknu crkvu Sveta Tri Kralja. Crkva se smjestila na vrhu brijega nad naseljem a sagrađena je u drugoj polovini sedamnaestog stoljeća, početkom dugog perioda procvata sakralne arhitekture i umjetničke djelatnosti.

Proštenjarska (hodočasnička), barokna, jednobrodna, nadsvođena crkva s cinktorom. Zvonik je na glavnom pročelju. Prva crkva izgrađena je 1669. godine, a posvetio ju je biskup Martin Borković. Današnji oblik dobiva 1726. godine. Cinktor, osim što ima uobičajen niz arkada okrenutih dvorištu, ima trijem i na vanjskoj strani zida, što je jedini takav slučaj u nas. Cijela unutrašnjost je prekrivena freskama koje prikazuju scene vezane uz Kristovo rođenje, darove Duha Svetoga, te uz život sv. Elizabete Ugarske. Zajedno sa štukaturom, tu je mnoštvo likova i obilje vedrih ornamenata i cvijeća. Freske su vjerojatno djelo Antun Archera.

Veliki i raskošni, barokni, drveni, arhitektonski koncipirani, polikromirani, dijelom pozlaćeni i posrebreni glavni oltar Sveta tri kralja ima retabl na dva kata s mnoštvom kipova i svetaca, a u sredini je oltarna pala koja prikazuje scenu Poklonstvo kraljeva. I bočni oltari, kao i propovjedaonica na čijem se baldahinu, ne slučajno, nalazi prikaz Poklonstva kraljeva, vrijedne su radnje kasnoga baroka.

Arhitektura, oltari, oslik i stucco-dekoracija tvore izuzetno vrijednu baroknu cjelinu. Među najvrjednijima su u sjevernoj Hrvatskoj.

Crkvi je 1710. godine sa sjeverne strane dograđena kapela Sv. tri kralja. Tu je i mali oltar s reljefom koji prikazuje seljaka koji kleči i moli sklopljenih ruku i vrč ispunjen novcem. Upisana je 1710. godina i inicijali. Radi se o seljaku Bolti Prevareku. Postoje dvije verzije događaja zbog kojeg je podignuta crkva. Jedna je da je seljak Prevarek orao njivu i zapeo u nešto tvrdo, pa su se volovi preplašili, otrgli od pluga i pobjegli. Iznenađen i preplašen kleknuo je i zavjetovao se Bogu da će, ako se volovima ništa ne dogodi, sagraditi na mjestu gdje je plug zapeo crkvu. Plug je zapeo za vrč s rimskim novcem. Druga glasi: Bolte je išel z biki na breg. Su se poplašili. On se zavetoval Svetim Trima Kraljima da im bu podigel kapelicu ak ga izbave. Biki su se zastavili na mestu gdi je ta kapelica!

Info: Župni ured, tel. 042/616 225, 098/374 233, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Kontakt

  • Trg Ante Starčevića 13, 10380 Sv. Ivan Zelina, HR
  • +385 1 2061 808
  • OIB: 60155307304

Radno vrijeme

PON-PET

07:00 - 15:00 h

Ove stranice koriste kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića.