Znamenitosti

Među spomenicima kulture i povijesne baštine zelinskog kraja ističe se svojim značenjem Zelingrad, srednjovjekovni čuvar putova koji se smjestio na sjeveroistočne obronke Medvednice,u samo srce zelinske gore, oko 5 km sjeverno od Zeline.

Više...

Crkva se nalazi u samom središtu grada u kojem i danas dominira svojim masivnim zvonikom.

Više...

Kao jedan od najljepših prizora na putu od Svetog Ivana Zeline prema Varaždinu izdvaja se pogled na baroknu crkvu Sveta Tri Kralja. Crkva se smjestila na vrhu brijega nad naseljem a sagrađena je u drugoj polovini sedamnaestog stoljeća, početkom dugog perioda procvata sakralne arhitekture i umjetničke djelatnosti.

Više...

Kapela Sv. Petra u Novom Mjestu najstariji je sakralni objekt zelinskog kraja. Istraživanja pokazuju da je kapela sagrađena početkom 13. stoljeća u vrijeme romanike. Iz tog vremena potiču prepoznatljivi elementi romaničkog graditeljstva – malo i četvrtasto svetište s dva romanička prozora, prostrana lađa s četiri romanička prozora te romanički polustupovi koji nose trijumfalni luk svetišta. Kapela je najvjerojatnije sagrađena u vrijeme kada u zelinski kraj dolaze templari, te je vjerojatan njihov utjecaj kod izgradnje.

Više...

Gotička građevina podignuta na uzdignutom platou. Kapela ima gotičku osnovu.

Više...

Sagrađena je sredinom 17. stoljeća u baroknim stilskim oblicima na mjestu starijeg objekta. Jednobrodna je građevina sa zvonikom uz glavno pročelje.

Više...

Župna crkva Sv. Benedikta sagrađena je 2012. godine. U sklopu crkve nalazi se župni dvor. Crkva je dobila ime po zaštitniku Europe Sv. Benediktu, a kao župa Blaškovec obuhvaća još i mjesta Hrnjanec, Paukovec, Goričicu, Lužan i Belovar.

Više...

Kapela Sv. Antuna Padovanskog u Blaškovcu sagrađena je u arhitektonskim oblicima tipičnim za kraj 18. i početak 19. stoljeća, a donekle je izmijenjena obnovama 19. i 20. stoljeća.

Više...

Kontakt

  • Trg Ante Starčevića 13, 10380 Sv. Ivan Zelina, HR
  • +385 1 2061 808
  • OIB: 60155307304

Radno vrijeme

PON-PET

07:00 - 15:00 h

Ove stranice koriste kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića.