hrende
Vincekovo u Svetom Ivanu Zelini 2023.

Vincekovo u Svetom Ivanu Zelini 2023.

  • OBJAVLJENO 23. 01. 2023. | ZADNJA PROMJENA 01. 03. 2023.

U nedjelju, 22. siječnja u Svetom Ivanu Zelini proslavili smo dana Svetog Vinka – Vincekovo.

Sveti Vinko, đakon i mučenik iz vremena cara Dioklecijana, zaštitnik je vinogradara i vinara, a njegov spomendan već se dugi niz godina obilježava u vinogradima diljem kontinentalne Hrvatske kao početak nove vinogradarske godine.

Domaćin proslave Vincekova u Svetom Ivanu Zelini ove godine bila je Klet Ljubekov gaj. Posjetitelji su se okupili ispred Kleti Ljubekov Gaj te se zajedno sa Hrvatskim pjevačkim društvom Zelina uputili u vinograd domaćina gdje se održavala glavna ceremonija proslave Vincekova. 

Program je vodio zabavni Borko Samec, velečasni Vlado Bogdan blagoslovio je vinograd, domaćin Robert Smrndić  odrezao je  prve rozgve s reznika, gradonačelnik Svetog Ivana Zeline, Hrvoje Koščec, zalijao je trsek dobrom vinskom kapljicom, a direktorica TZG Svetog Ivana Zeline, Marinka Zubčić Mubrin postavila je domaće kobasice kako bi nova vinogradarska godina bila rodna i plodna. HPD Zelina obred rezidbe popratio je pjesmom „Trsek moj zbudi se“ . Svog zaštitnika, Svetog Vinka, vinogradari mole za još bolji urod u ovoj godini i da im čuva vinograd od zime, mraza, kiše, tuče, bolesti, štetnika i svega drugog što vinogradu može naštetiti. Domaćin je pripremio odrezane grančice vinove loze za sve posjetitelje da ih odnesu  doma, gdje na toplom propupaju i pojave se sitni ˝grozdići˝ prema kojima vinogradari iskazuju kakva će biti ovogodišnja berba. Za kraj se po običaju otplesao stari ples rajtek pored vinograda.

Nakon obreda, svi posjetitelji mogli su uživati u pravom zimskom ugođaju u Kleti Ljubekov Gaj i vinskoj okrepi uz kuhano vino, kuhane kobasice i špek koje su mogli peći sami na otvorenoj vatri.

Kontakt

  • Trg Ante Starčevića 13, 10380 Sv. Ivan Zelina, HR
  • +385 1 2061 808
  • OIB: 60155307304

Radno vrijeme

PON-PET

07:00 - 15:00 h

Ove stranice koriste kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića.