Na 9. Fra Ma Fu festivalu predstavljeni "Samuraji šanka"

Na 9. Fra Ma Fu festivalu predstavljeni "Samuraji šanka"

  • OBJAVLJENO 10. 10. 2023. | ZADNJA PROMJENA 30. 11. -0001.

9. Fra Ma Fu festival – festival reportaže i reportera održan od 5. do 7. listopada u Daruvaru

Predstavljena knjižica „Samuraji šanka“ autora Marijana Grakalića.

Kako haiku poezija skupljena u knjižicu Samuraji šanka može biti turistički vodič, objasnila je u petak navečer u Zavičajnom muzeju Daruvar direktorica Turističke zajednice Grada Svetog Ivana Zeline Marinka Zubčić Mubrin i autor haiku stihova, novinar i pisac Marijan Grakalić. Može li haiku biti dovoljno rječit da nam dočara putopis, pita Marinka u Riječi unaprijed i nudi odgovor:  Ne preostaje drugo već rastvoriti ovu knjigu i uči u šarmantni svijet nehajne i lepršave haiku poezije koja skriva u sebi tisuće slika i značenja te doživjeti naš zeleni kraj po svojoj porciji hedonizma ... Objekti stvarnog svijeta bitni su za razumijevanje i bogatog unutarnjeg svijeta Marijana Grakalića, i čvrsto se zajednički prožimaju i ritmičnoj haiku poeziji koja je (naizgled) jednostavna.

Knjižica je, napisana iz plemenite potrebe da se zabilježe duhovne dimenzije i druga iskustva vitezova čaše, odnosno samuraja šanka u zelinskom kraju, Srednjoj Europi i Panoniji. Posjetitelji su iz prve ruke čuli kako se u svega par riječi može opisati tipična atmosfera ili neki zanimljiv događaj, naširoko prenijeti iskustvo iz birtije ili sa šanka bez ikakva kompliciranja.

„Te su slike i prispodobe jednostavne i svakom lako razumljive, pa su ih mnogi od mojih prijatelja usvojili kao poučnu literaturu. Haiku, kratka opisna poetska forma nastala u Japanu tako je svoj dom stekla u srcu stare Europe gotovo prirodno, kao da raste s trsjem na našim brežuljcima i u vinogradima“, rekao je Grakalić.

Novinar i pisac Marijan Grakalić studirao je na Sveučilištu u Zagrebu. Jedan je od pokretača časopisa Zoon Politikon (1978.) na Fakultetu političkih nauka u Zagrebu. Pisao je u Quorumu, Pitanjima, Poletu, Danasu, Večernjem listu, Radničkim novinama, Odjeku, Startu, Mladini, Vjesniku, NIN-u i drugim dobrim listovima i časopisima osamdesetih, kako navodi Wikipedia. Od 1989. do 1993. bio je glavni urednik neovisna mjesečnika Azur journal i istoimene nakladničke kuće. Kratko je vrijeme radio u Mladosti i Globusu. Danas piše i uređuje portal Kulturne mreže jugoistočne Evrope Radio Gornji grad. Jedan je od osnivača i član Manjinskog društva pisaca u Hrvatskoj, te član PEN Centra Bosne i Hercegovine.

Haiku o flašama

Nije važno
kakve su važno je da
nisu prazne

Označeno u:

Kontakt

  • Trg Ante Starčevića 13, 10380 Sv. Ivan Zelina, HR
  • +385 1 2061 808
  • OIB: 60155307304

Radno vrijeme

PON-PET

07:00 - 15:00 h

Ove stranice koriste kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića.