hrende

O gradu

Grad Sveti Ivan Zelina iznimno je dobro pozicioniran i prometno povezan. Izletniku koji kreće iz centra Zagreba za put do ove zelene oaze potrebno je najviše pola sata. Smješten je na sjeveroistočnom dijelu Zagrebačke županije i graniči na zapadu s Gradom Zagrebom i Krapinsko zagorsko županijom, na sjeveru s Općinom Bedenica i Varaždinskom županijom, na istoku s Općinom Preseka, Općinom Rakovec, Gradom Vrbovec i Općinom Brckovljani.

Prirodni okvir područja na kojem se smjestio grad Sveti Ivan Zelina čine jugoistočni obronci Medvednice, valovite padine raščlanjene dolinama s potocima koji sežu prema ravnici. Sveti Ivan Zelina smjestio se na mjestu gdje obronci Zagrebačke gore blago se spuštajući prelaze u prostor Prigorja, na području obilježenom visoravnima s vrhovima od oko 500 m. n. v., a među kojima se posebno ističe Kladešćica, koje postupno i blago, nižim obroncima i usjecima, prelaze u nizinski dio rijeke Lonje.

Zelinsko područje, sjeveroistočna vrata Zagrebačke županije, prostire se na 185,44 četvornih kilometara površine što iznosi 6% ukupne površine Zagrebačke županije (3058,15 km²).

Grad Sveti Ivan Zelina broji 15.990 stanovnika (prema popisu stanovništva 2011. godine), od kojih 2.749 ili 17% žive u naselju Sveti Ivan Zelina, a ostali žive u okolnim naseljima. Stanovništvo živi u 4.982 kućanstava, a registrirane su 8.493 stambene jedinice

U grane koje predstavljaju gospodarsku osnovu ovoga kraja uz malo gospodarstvo i obrtništvo te poljoprivredu, svakako se ubraja i turizam. Mnoštvo sakralnih spomenika, crkava i kapela razasuto je zelinskim krajem, a njegove su turističke vrijednosti, uz povijesnu baštinu, vinski podrumi sa znamenitim vinima na atraktivnoj vinskoj cesti i brojne druge mogućnosti za rekreaciju i aktivni odmor.

Više u ovoj kategoriji: « Povijest

Kontakt

  • Trg Ante Starčevića 13, 10380 Sv. Ivan Zelina, HR
  • +385 1 2061 808
  • OIB: 60155307304

Radno vrijeme

PON-PET

07:00 - 15:00 h

Ove stranice koriste kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića.